Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Artikkelit

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Arkisto > Artikkelit

Tommi Ruuskanen:

Jukka Rosberg 1949-2012

"Todellinen maailma on karannut tieteen verkon silmukoista".
- Alfred North Whitehead -25.11.2012 klo 03.03 sain puhelimitse suruviestin, vain muutaman tunnin kuluttua hänen poismenostaan. EHL, radiologi Jukka Rosberg oli menehtynyt äkillisen sairaskohtauksen johdosta. Pitkän linjan ufoharrastaja oli poistunut vahvuudesta. En ymmärtänyt asiaa todeksi.

Jukka opiskeli hammaslääketieteen lisensiaatiksi, hän valmistui vuonna 1979 ja jatkoi opiskelua valmistuen erikoishammaslääkäriksi 80-luvun lopulla suuntautumisalana radiologia. Pian valmistumisensa jälkeen hän hankki kollegansa Jaakko Kunnarin kanssa hammaslääkärin toimitilat Oulun keskustasta. Myöhemmin Jukka oli perustamassa hammaslääkärikeskus Furkaa, jossa hän työskenteli vuosien ajan. Hän teki yli 30 vuotta kestäneen työrupeaman suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Varsin kauaskantoisen työpanoksensa hän antoi Oulun Yliopiston Hammaslääketieteen laitoksen palveluksessa osallistuen satojen hammaslääkärien ja erikoishammaslääkärien kouluttamiseen. Samaan aikaan hän toimi diagnostiikan ja suun limakalvosairauksien osaston ylilääkärinä, poismenoonsa saakka. Oulun Yliopistollisen sairaalan hammaslääketieteen laitoksen palvelukseen hän tuli pian valmistuttuaan, hän olisi jäänyt eläkkeelle joulukuussa 2012, mutta kohtalo järjesti toisin.

Ufoilmiö piti Jukkaa otteessaan jollain tavalla hänen koko elämänsä ajan. Usein pohdiskelin hänen kanssaan miksi ihmiselle käy näin? Lopullista vastausta emme koskaan löytäneet. Jukka oli tullut Oulun Ufokerhon toimintaan mukaan jo 70-luvulla. Hän jatkoi harrastusta Tiede- ja ufot tutkimusryhmässä loppuun asti. Jukalla oli näkemys, jonka mukaan ufonnäkijöitä tulisi haastatella, kuten lääkäri kuulee potilastaan vaivoistaan. Ajatuksena malli on hyvä, mutta käytännössä tietoa ei välttämättä ole näin menetellen helppo saada. Kävimme aiheesta välillä kiivastakin väittelyä. Jukka ei juuri kentällä kerännyt tietoa havaintojen tekijöiltä, mutta hänestä oli korvaamatonta apua selviteltäessä tapausta ja etsittäessä erilaisia selitysmalleja. Olin hänen kanssaan samaa mieltä, että ufoilmiön selvittelyssä tärkeintä olisi ensin selvittää havainnontekijän luotettavuus ja terveydentila.

Tähtitiede ja radioamatööritoiminta kuuluivat myös Jukan harrastuksiin. Kuten useilla ufoharrastajilla, niin myös Jukalla oli loppumaton tiedon jano melkeinpä kaikkiin asioihin. Hän luki kirjallisuutta, lehtiä, seurasi radion ja television tiedeohjelmia ja etsi jatkuvasti tietoa Internetistä.

Keskustelimme jostain ihmeellisestä syystä johtuen usein kuolemasta ja sen jälkeisestä ajasta. Jukalla oli selkeä näkemys ja usko Jumalaan vaikka useita kirkon opetuksia hän piti naurettavina. Jälleensyntymisestä hän ei ollut varma, mutta sielun olemassaoloon hän uskoi vahvasti. Yhdessä keskustelussa vakuutuimme tapaavamme, kun tämän maallisen vaelluksen kulkuvälineen tunnit tulevat täyteen.

Tähdistä olemme tulleet ja tähtiin meidän on jälleen palattava.

Tommi Ruuskanen
Kempele, 15.12.2012