Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Artikkelit

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Arkisto > Artikkelit

Nick Pope:
Churchill ja ufot

Britannian puolustusministeriö on julkaissut toisen erän ufoasiakirjoja osana puolustusministeriön ja Kansallisten arkistojen kolmivuotiseksi suunniteltua yhteistyöprojektia. Viimeaikainen julkaisu sisältää yli 5000 sivua asiakirjamateriaalia, johon kuuluu muun muassa havaintoraportteja, kirjeitä, sekä asiakirjoja, joissa käydään läpi sitä kuinka parlamentissa esitettyihin kysymyksiin ufoista tulisi vastata.

Asiakirjat sijoittuvat vuosien 1995-2003 välille. Suurin julkinen mielenkiinto kohdistui kuitenkin varhaisempaan historiaan. Eräästä kansiosta löytyi nimittäin erään tieteentekijän kirje, jonka isoisä oli työskennellyt Winston Churchillin henkivartijana. Kirjeen mukaan pääministeri Churchill oli sopinut toisen maailmansodan aikana silloisen yhdysvaltalaiskenraalin - ja myöhemmin maan presidentiksi valitun - Dwight D. Eisenhowerin kanssa erään Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lentokoneen miehistön ufohavainnon salaamisesta. Kyseinen ufo oli ilmeisesti kyennyt lentämään hämmästyttävän nopeasti ja tekemään uskomattomia liikkeitä. Miehistön mukaan ufo ei vaikuttanut käyttäytymisen perusteella vihamieliseltä. Kyseessä ei selvästikään ollut mikään saksalaisten uusi salainen ase. Churchill oletettavasti pelkäsi, että tapauksesta julkisuuteen vuotavat tiedot aiheuttaisivat paniikkia ja uskonnollisten näkemysten murtumista. Kirjeen mukaan Churchill määräsi tapauksen yksityiskohdat salattaviksi.

Skeptikot ovat huomauttaneet, että Churchillin tarina perustuu kuulopuheisiin. Valitettavasti valtaosa puolustusministeriön 60-luvun ufoasiakirjoista tuhottiinkin vuosia sitten, joten emme välttämättä saa koskaan totuutta selville. On kuitenkin olemassa joitain mielenkiintoisia johtolankoja. Tiedämme esimerkiksi aiemmin julkaistusta asiakirjasta, että Churchill oli sekä kiinnostunut että huolestunut ufoista. Vuonna 1952 Britannian silloiselle ilmailuministerille lähettämässään kirjeessään Churchill kirjoitti: "Mitä tämä poru lentävistä lautasista oikein on? Mitä se voisi tarkoittaa? Mikä on totuus tässä asiassa?" (Suom. huom. Timothy Good kertoo asiasta laajemmin teoksessaan "Sisäpiiri - Ufot, sotilaat ja tiedustelupalvelut", UFO-Finland ry 2010). Eräs toinen asiakirja, joka julkaistiin viimeisimmässä ufoasiakirjojen julkistamiserässä, viittaa vuonna 1957 pidettyyn Britannian tiedustelukomitean kokoukseen, jossa ufoaihetta käsiteltiin viitaten erityisesti tunnistamattomiin objekteihin, joista oli saatu sotilastutkahavaintoja. Raportin tapauksista oli tehnyt Britannian kuninkaallisten ilmavoimien tiedustelujen johtaja. Tapaukset jäivät kuitenkin selittämättömiksi. Vaikka emme siis voi varmistaa, että Churchill järjesti ufotapauksiin kohdistuneen peiteoperaation, tiedämme, että brittiläiset sotilas- ja tiedusteluammattilaiset kävivät aiheesta aktiivista dialogia.

Churchill ei ollut kuitenkaan ainoa korkeassa asemassa työskentelevä viranomainen, joka oli kiinnostunut ufoista. Itse asiassa, monet Churchillin sukupolveen kuuluneet historialliset suurhenkilöt olivat myös kiinnostuneita aiheesta. Britannian puolustusministeriön ufoprojektin historia ajoittuu tieteentekijä sir Henry Tizardin vuonna 1951 perustamaan, ällistyttävän komeankuuloiseen Flying Saucer Working Party -työryhmään. Tunnettu brittiläinen tiedustusasiantuntija R. V. Jones omisti "Most Secret War" -teoksestaan kokonaisen luvun ufoaiheen käsittelylle. Burman ensimmäinen jaarli Louis Mountbatten oli sitä mieltä, että ufot olivat peräisin maapallon ulkopuolelta, samoin kuin Britannian kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjävoimien toisen maailmansodan aikainen komentaja lordi Downing. Toimiessaan virassa kuninkaallisten ilmavoimien marsalkka sir Peter Horsley käynnisti ufoihin kohdistuneen tutkimuksen kaikessa hiljaisuudessa. Tuoreempana esimerkkinä on syytä mainita Britannian puolustusministeriössä johtavassa asemassa toiminut lordi Hill-Norton, joka myös oli henkilökohtaisesti vakuuttunut ufojen maanulkopuolisesta alkuperästä. Muutamat parlamentin jäsenet, kuten Martin Redmond ja Norman Baker (joista jälkimmäinen työskentelee tätä nykyä ministerinä) ovat nostaneet ufoaiheen esille parlamentissa. Tämän lisäksi huhut kiertävät, että prinssi Philip olisi aiheesta hyvin kiinnostunut, ja että hän olisi tilannut salaa tunnetun ufolehden Flying Saucer Review.

Viimeaikainen asiakirjojen julkistaminen on järjestyksessään kuudes kerta, kun ufoaiheesta kertynyttä viranomaistietoa julkaistaan yleisön saataville. Jokaista julkistamista seuraa massiivinen yleisön kiinnostus ja mediakohu. Ensimmäisen julkistamiserän jälkeen toukokuussa 2008 noin kaksi miljoonaa ihmistä oli lukenut asiakirjoja Kansallisten arkistojen nettisivuilla jo muutamassa viikossa. Ranskan viranomaisten julkaistua heidän ufomateriaalinsa vuonna 2007 eräällä nettisivuillaan, sivut kaatuivat ihmisten yrittäessä päästä käsiksi asiakirjoihin. Eräät muutkin valtiot, kuten Kanada, Brasilia, Espanja ja Uusi-Seelanti ovat myös julkistamassa ufoarkistojaan. Kaikki kyseiset valtiot ovat tutkineet ufoilmiötä, ei sen vuoksi että ne uskoisivat avaruusolentojen vierailleen maapallolla - vaikka tätäkään mahdollisuutta ei voida sulkea pois laskuista -, vaan koska oli ilmakehässä havaittu tunnistamaton kohde mikä tahansa, liittyy se mahdollisesti valtion puolustuksellisiin näkökohtiin.

Julkinen kiinnostus aiheeseen on valtava. Britannian puolustusministeriön pääsyy ufoasiakirjojen julkistamiseen olikin se, että puolustusministeriö vastaanotti tiedonvapaushakemuksia ufoista enemmän kuin mistään toisesta aiheesta. Mutta miksi ihmiset ovat niin kiinnostuneita ufoista? Mistä jatkuva viehätys johtuu? Henkilökohtaisesti luulen, että se johtuu ufoilmiön luoman mysteerin läheisyydestä yhteen inhimillisen elon suurimmista kysymyksistä: olemmeko yksin maailmankaikkeudessa?

Sillä välin, kun julkisen kiinnostus ufoihin on pysynyt korkeana ja puolustusministeriön tilastot ovat osoittaneet, että ufohavainnot ovat lisääntyneet dramaattisesti viime vuosina, puolustusministeriö teki päätöksen lopettaa ufoprojektinsa vuoden 2009 lopussa osana laajempaa leikkausbudjettia. Vaikka totuus siis saattaa edelleen olla tuolla jossain, todennäköisyys sen löytämiseksi on laskenut jonkin verran... paitsi, jos puolustusministeriö onkin päättänyt salata ilmiön todellisen laidan, kuten väitteet Churchillistä esittävät.

Suomennos: Suom. Lauri Tervonen, 29.10.2010

takaisin ]