Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Lasse Ahonen (toim.):

Tieteellisiä ufotutkimuksia

UFO-Finland ry 2012. 296 sivua

Vaikka ufoilmiötä tutkinkin, pidän itseäni enemmän skeptikkona kuin nk. ufouskovaisena. Vaikka määritelmät ovatkin väljät kuin Pelle Hermannin housut, kuulun ensimmäiseen kategoriaan pitkälti siitä syystä, että ufotutkimukseni painottuu lähes poikkeuksetta johonkin konkreettiseen ja usein nk. rautaufohavaintoihin. Ufoilmiöön liittyvä hengellinen ulottuvuus on nimittäin hankalammin käsiteltävissä ja sen seurassa maaperä muuttuu vetiseksi ja alkaa upottaa.

Kovalla maaperällä kun liikutaan, niin UFO-Finland ry:n varapuheenjohtaja Lasse Ahosen toimittama Tieteellisiä ufotutkimuksia on yksi suomeksi käännettyjen teosten kulmakivistä. Kirjassa esitellään tutkimuksia, jotka on toteutettu tieteen keinoin ja tervetullut kirja on erityisesti sen laaja-alaisen näkemyksensä myötä. Puheenvuoron saa nimittäin vuoroin tosi skeptikotkin.

Kirja osoittaa tieteellisiä ufotutkimuksia maailmalla tehdyn vuosikymmenten aikana jonkin verran, vaikkei vielä mistään tieteen muoti-ilmiöstä varmasti voida puhuakaan. Aihe on ollut (ja on) kiinnostava myös sotilaallisesti ja sen osoittaa Yhdysvaltain ilmavoimien (USAF) tuottamat tutkimukset aiheesta 1950 ja 1960 luvuilta. Virallisen ufotutkimuksenhan USA lopetti 1969 legendaariseen toteamukseen, jonka mukaan ufoilmiössä ei ole sotilaallista uhkaa USA:lle.

Erityisesti Tieteellisiä ufotutkimuksia saa minulta kunniamaininnan Cometa-raportin ansiokkaasta käsittelystä. Cometa on nimittäin yksi vähiten palstatilaa mediassa saaneista ja samalla merkityksellisimmistä asioista koko modernin ufoilmiön parissa. Ranskalainen tutkimus kertoi selittämättömien ufotapausten prosentin olevan aivan eri luokkaa, kuin mitä USA:n ufotutkimukset päättäneen Project Blue Book -tutkimuksensa loppupäätelmissä totesi ja Cometa-raportin teki vieläpä maailmanluokan tutkijat yhdessä ranskan puolustuslaitoksen kanssa. Cometa on toiminut varhaisena kimmokkeena ja kannustimena allekirjoittaneen lisäksi mm. tunnetulle ufokirjailija Leslie Keanille.

Liekö syynä kesäloman lukuhetkieni katkonaisuus vaiko kirjan monitasoinen rakenne, mutta itselläni muutamassa kohdassa lukiessani oli hankala hahmottaa onko kulloinkin kertojana kirjan toimittaja Ahonen, käsiteltävää tutkimusta esittelevä tutkija, vaiko itse ufohavainnon tekijä tai kenttätutkija. Tämä selittyy osin myös sillä, että kirja on koostettu useista eri tavoin ja sijamuodossa kirjoitetuista tutkimuksista ja jo aiemmin käännetyistä aineistoista, joista osan UFO-Finland ry:n arkiston sivuiltakin voi lukea.

Kirja on ehdottoman tärkeä suomalainen perusteos kaikille, jotka eivät halua kastella kenkiään hankalammin lähestyttävän henkisen ufoilmiön parissa, vaan tyytyvät siihen, että 1+1 on useimmiten 2.

Maija Lång 19.8.2012

takaisin ]