Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Sachs, Margaret & Jahn, Ernest:

Celestial Passengers - UFOs and Space Travel

Penguin Books, New York 1977, 220 sivua

Kirjan alkuosassa kerrotaan merkillisistä taivaalta pudonneista esineistä, kummallisista meteoriiteista, kaloista ja sammakoista. Paljon tilaa uhrataan Tunguskan meteoriitille, joka putosi Siperiaan vuonna 1908 ja tässä asiassa lainataan "tri" Kazantsevia (joka ei ole "tri", mutta kylläkin tunnettu tieteiskirjailija. - BB:n huomautus). Tämän jälkeen tekijät kertovat tektiiteistä, lasimaisista paloista, joita on löydetty sieltä sun täältä, mutta joiden alkuperästä kiistellään.

Jatkossa kirjan tekijät kertovat avaruudesta ja planeetoista ja pohtivat, onko avaruudessa elämää ja voiko avaruudessa matkustaa, sekä SETI:stä. Vasta luvussa 10 siirrytään ufoasioihin ja kerrotaan lyhyesti muutamasta kansainvälisesti tunnetusta ufotapauksesta, kuten Trentin ja Trindaden valokuvista sekä NICAPista. Kirjan tekijöistä New Yorkissa asuva Ernest Jahn oli NICAPin tutkija ja kirjan sivulla 95-162 kerrotaankin tapauksista, joita Jahn itse on tutkinut tai joita hän muuten pitää merkittävinä. Esim. Nash-Fortenberryn tapaus ja Coynen helikopteritapaus, mutta mukana on myös allekirjoittaneelle tuntemattomia tapauksia.

Jokainen ufokirjallisuuteen syventynyt törmää aina silloin tällöin, usein kuin ohimennen, nimeen Albert Chop. Häneen viitataan usein kirjallisuudessa, mutta harva kirjailija tuo hänet niin paljon esille, että lukija saisi selvän kuvan siitä, mikä mies tämä Chop oikeastaan oli. Chop oli mies "jonka ehdottomasti olisi pitänyt kirjoittaa ufokirjaa", muttei tehnyt sitä. Chop toimi 1950- ja 60-luvuilla Pentagonissa ilmavoimien lehdistösihteerinä ja Pentagonin jälkeen hän siirtyi vastaaviin tehtäviin NASAan.

Moni, joka on virkansa puolesta joutunut syventymään ufoasioihin, on vuosien varrella vakuuttunut siitä, että ufot ovat todellisia, vaikka alunperin ei olisi ollut lainkaan kiinnostunut niistä, (esim. Hynek, Ruppelt, Friend, Noyes, Pope). Näihin virkamiehiin kuului myös Albert Chop, joka ei salaillut positiivista suhtautumistaan ufoihin.

Tässä kirjassa on Chopin oma 11-sivuinen harvinainen selonteko siitä, miten hänet herätettiin keskellä yötä heinäkuussa vuonna 1952. Hän ajoi Washingtonin lennonjohtokeskukseen ja siellä seurasi lennonjohtajien kanssa koko loppuyön tutkalla kuuluisia Washingtonin ufoja. Chop kertoo, miten juuri hän ja paikalla ollut majuri Fournet hälyttivät ilmavoimien hävittäjiä paikalle ja miten he seurasivat tutkassa hävittäjien saapumista, jolloin kaikki ufot kuin käskystä katosivat. Chop kertoo myös, miten hän ja Fournet pyysivät hävittäjiä paikalle myöhemmin toisen kerran, jolloin ufot kuitenkin jäivät paikoilleen ja toinen hävittäjälentäjistä näki niitä myös omin silmin ja kuvaili niitä "valtaviksi valkoisiksi, sinivalkoisiksi, valoiksi". Tutkassa Chop, Fournet ja muut näkivät, miten ufot ryhmittyivät ympyrään hävittäjän ympärille. Chopin oma selonteko yöllisestä kokemuksestaan Washingtonin lennonjohdon tutkahuoneessa on harvinainen dokumentti ufologiassa ja se nostaa Sachsin kirjan arvoa huomattavasti. Allekirjoittanut voi vain toistaa, että on vahinko ettei Chop ole kirjoittanut kirjaa kokemuksistaan.

Kirjan loppuosassa kerrotaan lyhyesti ilmavoimien suhtautumisesta ufoihin ja kongressin ufokuulusteluista. Hauskana yksityiskohtana voidaan kertoa, miten usean ufohavainnon jälkeen Enfieldin poliisipäällikkö Skower julkaisi omat säännöt siitä, miten poliisien piti käyttäytyä havaitessaan ufon tai tutkiessaan ufohavaintoja. Skower ryhtyi tähän sen jälkeen kuin FBI:n julkaisu "FBI Law Enforcement Bulletin" oli julkaissut ufonumeron helmikuussa 1975.

Kirjan loppuosassa kerrotaan astronauteista (esim. McDivittin havainto) ja suunnitelmista rakentaa avaruusasemia sekä suunnitelmista(!) rakentaa avaruussukkuloita. Mainituista sukkulasuunnitelmista pitää muistaa, että kirja on painettu jo vuonna 1977.Nykyisinhän sukkulat, kuten hyvin tiedämme, ovat olleet jo kauan käytössä.

Tästä tuleekin allekirjoittaneelle mieleen ajatus: Kun kirjan teksti sukkuloista on selvästi vanhentunut, niin milloin voimme puhua vanhentuneista ufotiedoista? Onko vanhentunutta ufotietoa olemassa?

Mainittakoon lopuksi että Sachs on julkaissut myös hakuteoksen "The UFO Encyclopedia" vuonna 1980 ja tämä kirja on ollut lainattavissa ainakin Helsingin kaupunginkirjastosta.

Björn Borg, 25.11.2003

takaisin ]